1/2

VIISAAT PÄÄT YHTEEN

Onko pysyvä rauha mahdollinen?

Ihmiset ovat sotineet vuosituhansien ajan. Jokainen sodan kokenut sukupolvi on päättänyt, että sota ei saa enää koskaan toistua. Rauhan rakentamiseen on käytetty kansainvälistä yhteistyötä (Kansainliitto ja YK), rauhansopimuksia, uskontoja ja erilaisia rauhanliikkeitä. 

Vaan miten on käynyt. Ainakin näissä maissa soditaan tai on sodittu lähiaikoina: 

...Afganistan - Algeria - Angola - Bosinia - Burundi - Espanja - Etiopia - Filippiinit - Indonesia - Intia - Irak - Iran - Israel - Jugoslavia - Kongo - Kroatia - Liberia - Pakistan - Palestiina - Pohjois - Irlanti - Ruanda - Serbia - Sierra Leone - Somalia - Sudan - Tshetsenia - Uganda - Vietnam -...  

Sodat jatkuvat. Järkyttävää on, että joissakin maissa käytetään halpaa "lapsityövoimaa" myös sotimiseen. Esimerkiksi ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW) on raportoinut, että Burman armeijassa on 70.000 11-17 -vuotiasta lapsisotilasta.

Uusi piirre sodissa on myös se, että sotaa ei käydä rintamilla, vaan suurkaupungeissa, lentokoneissa, lentokentillä, laivoissa, maanalaisissa jne. Kukaan ei ole turvassa, keinoja ei kaihdeta, siviilit kärsivät. Seuraavilla sivuilla esitellään erilaisia ponnisteluja rauhan saavuttamiseksi.