1/2

Pol Pot

Pol Potin oikea nimi oli Saloth Sarin. Hän syntyi noin vuonna 1928, mutta lapsuudesta ja muistakaan elämänvaiheista ei ole tarkkaa tietoa. Oman kertomuksensa mukaan hän opiskeli nuorena kuusi vuotta buddhalaisessa luostarissa, ja tarkoitus oli valmistua papiksi.

Vuonna 1949 hän sai stipendin Ranskaan. Täällä hän tutustui radikaalin vasemmistolaiseen opiskelijapolitiikkaan. Palattuaan takaisin Phnom Penhiin hän opetti koulussa historiaa ja maantietoa.

Vuonna 1963 Pol Potista tuli kommunistipuolueen pääsihteeri, mutta joutui pakenemaan maan salaista poliisia Kambodzhan viidakoihin tukijoukkoineen. Tällä Pol Pot sai vaikutteita omavaraistaloudessa, ilman uskontoa ja rahaa eläviltä khmereiltä.

Vuonna 1975 Punaiset khmerit pääsivät valtaan ja alkoivat toteuttaa samanlaista maolaista politiikkaa koko Kambodzhassa. Kaupunkiväestö siirrettiin maaseudulle kollektiiveihin, joissa yksityisomistus oli kielletty. Sama koski myös uskontoa ja rahaa. Toisinajattelijat surmattiin, ja satoja tuhansia kuoli nälkään ja kulkutauteihin. Ajanlaskukin aloitettiin alusta.