VIISAAT PÄÄT YHTEEN

 

Ihmiset ovat sotineet vuosituhansien ajan. Jokainen sodan kokenut sukupolvi on päättänyt, että tämä ei saa enää koskaan toistua. Keinoina on yritetty käyttää kansainvälistä yhteistyötä Kansainliiton ja sittemmin YK:n kautta, rauhansopimuksia, uskontoja ja rauhanliikkeitä. Yksi erikoisimmista yrityksistä oli yhteisen kielen, esperanton, luominen koko maailmaa varten. 


Esperanto ja sota

Yhteisellä kielellä pyrittiin parantamaan yhteisymmärrystä. Esperanton mukana "En la mondon venis nova sento" eli "maailmaan saapui uusi henki", jolla pyrittiin ratkaisemaan Euroopan kieliongelmat.

Ensimmäisessä kansainvälisessä esperantokongressissa Boulognessa annettiin ehdottoman puolueettomuuden julistus. Esperanton luoja L.L. Zamenhof (1859-1917) oli nähnyt syntymäkaupungissaan Bjalystokissa monia kieli- ja kansallisuuskiistoja. Nämä synnyttivät hänessä kansojen veljeyden aatteen, ja siitä sai alkunsa neutraalin kielen rakentaminen. "Kaikki ymmärtävät toisiaan ja kukaan ei alennu puhumaan toisen, mahtavamman kieltä. Kaikkien huulilla soi sama meidän kallis kielemme", Zamenhof hehkutti puheessaan. 

Paradoksaalista oli, että rauhan ja yhteisymmärryksen puolestapuhuja kuoli monien muiden esperantistien mukana huhtikuussa 1917. He olivat juuri aloittamassa 10. kongressiaan Pariisissa kun maailmansota pyyhkäisi ohi. (Setälä V., 1917.)

 

Kansainliitto

 

Yhdistyneet kansakunnat - YK

 

Hippiliike

 

Rauhanliikkeet

 

Rauhankumppanuus

 

 

Vaan miten on käynyt.

...Afganistan - Algeria - Angola - Bosinia - Burundi - Espanja - Etiopia - Filippiinit - Indonesia - Intia - Irak - Israel - Jugoslavia - Kongo - Kroatia - Liberia - Pakistan - Palestiina - Pohjois - Irlanti - Ruanda - Serbia - Sierra Leone - Somalia - Sudan - Tshetsenia - Uganda - Vietnam -...  

Sodat jatkuvat. Järkyttävää on, että joissakin maissa käytetään halpaa "lapsityövoimaa" myös sotimiseen. Esimerkiksi ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW) raportoi, että Burman armeijassa on 70.000 11-17 -vuotiasta lapsisotilasta.

 

Järjestöjä rauhan asialla

YK ja sen alajärjestöt yrittävät parhaansa, jotta saataisiin aikaan yleinen aseistariisunta. Lokakuun viimeinen viikko on YK:n aseidenriisuntaviikko.

Rauhan asiaa Suomessa ja maailmalla ajavat mm. seuraavat järjestöt:

 
Amnesty International
Kirkon ulkomaanapu
Sadankomitea
Suomen Pakolaisapu
Suomen Punainen Risti
Suomen rauhanliitto
Suomen rauhanpuolustajat
Suomen Unisef
Suomen Unifem
Suomen YK-liitto
Ulkoministeriön kehitysyhteistyöosasto
Wider-yliopisto

Kivääreistä ruohonleikkureita

Kuuluisa venäläinen kenraali Mihail Kalashnikov, joka tunnetaan kehittämästään rynnäkkökivääristä AK-47 vakuutti vielä 82-vuotiaana olevansa ylpeä keksinnöstään. Samalla hän tunnusti olevansa surullinen siitä, että ei keksinyt sellaista, mikä tekee ihmisen elämän paremmaksi, esimerkiksi ruohonleikkuria. Kalashnikoveja on valmistettu yli 100 miljoonaa kappaletta ja niillä on tapettu miljoonia ihmisiä ympäri maailmaa. Erityisesti erilaiset sissiryhmät käyttävät kyseistä asetta.

 

Lapset rauhan ideariihessä

Aikuiset eivät ole pystyneet ratkaisemaan sodan ongelmaa. Sanotaan, että lasten suusta kuullaan totuus. Siispä hämeenlinnalainen Aaro (7 v.) ja helsinkiläinen Onni (8 v.) ja saivat tehtäväkseen keksiä mahdollisimman monta keinoa, jolla sodat voitaisiin poistaa maailmasta. He ottivat asian vakavasti ja tosissaan. Kahden päivän aikana syntyi lukuisia ehdotuksia, jotka voidaan ryhmitellä strategian mukaan seuraavasti:

1. Täydellisen tuhon strategia

2. Vihollisen yllättäminen

3. Piiloutuminen

4. Verbaalinen huijaus